ХАРАКТЕРИСТИКА КРИТЕРІЇВ ТА РІВНІВ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ МОЛОДІ

Автор(и)

  • Oksana Stupak

DOI:

https://doi.org/10.31865/2414-9292.11.2019.197220

Ключові слова:

соціальна активність, молодь, критерій, показник, рівень.

Анотація

У статті представлено характеристику критеріїв і показників соціальної активності молоді в контексті проблеми її формування під час діяльності в інститутах громадянського суспільства (громадських організацій, благодійних фондах, молодіжних центрах і радах). Критеріями соціальної активності молоді було визначено: критерій суспільної спрямованості, що відображає інтерес молоді до громадської, соціальної діяльності, політичних процесів, усвідомлення можливості самореалізації в громадській діяльності; критерій громадсько-політичної обізнаності, що визначає рівень знань щодо громадсько-політичного устрою, структури та функцій громадських об’єднань, можливостей для молоді в саморозвитку, професійній та громадській сферах; критерій соціальної компетентності, що показує рівень сформованості та практичного застосування комунікативних та організаційних умінь і навичок, спроможність самостійно організовувати різні заходи та досягати результатів; критерій самооцінки, що дозволяє виявити здатність до самоаналізу, здатність до аналізу та оцінки громадської, суспільної діяльності. Під час дослідження була обґрунтована та визначена чотирьохрівнева структура соціальної активності (низький, середній, достатній, високий рівні).

Посилання

Павленок, П.Д. (2001). Краткий словарь по социологии. Москва, Российская Федерация: ИНФРА-М.

Пряжников, Н.С. (1997). Психологический смисл труда. Москва, Российская Федерация: Институт практической психологи.

Савченко, С.В. (2004). Науково-теоретичні засади соціалізації студентської молоді в позанавчальній діяльності в умовах регіонального освітнього простору. (Дис. д-ра. пед. наук). Луганськ, Україна: Луган. нац. унів. імені Т.Шевченка.

Тогочинський, О.М. (2014). Критерії та показники сформованості соціальної компетентності майбутніх працівників органів внутрішніх справ та керівників основних підрозділів МВС. Вісник Національної академії Державної прикордонної служби України. Педагогічні науки. Взято з file:///D:/Users/oksana/Downloads/Vnadps_2014_3_13%20(1).pdf.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-12-29

Як цитувати

Stupak, O. (2019). ХАРАКТЕРИСТИКА КРИТЕРІЇВ ТА РІВНІВ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ МОЛОДІ. Професіоналізм педагога: теоретичні й методичні аспекти, (11), 168–177. https://doi.org/10.31865/2414-9292.11.2019.197220

Номер

Розділ

Статті