ТРЕНІНГ ЯК ФОРМА ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНЬОГО ВЧИТЕЛЯ ТРУДОВОГО НАВЧАННЯ ДО РЕАЛІЗАЦІЇ ПРИНЦИПІВ ДЕМОКРАТИЧНОЇ ОСВІТИ

Автор(и)

  • Volodymyr Steshenko
  • Alona Nesterenko

DOI:

https://doi.org/10.31865/2414-9292.11.2019.197212

Ключові слова:

демократична освіта, майбутній учитель трудового навчання, принципи демократичної освіти, тренінг, трудове навчання і технології.

Анотація

У статті представлено тренінг як одну з ефективних форм підготовки майбутнього вчителя до реалізації принципів демократичної освіти. Розкрито сутність поняття «тренінг» у розумінні провідних науковців в галузі освіти. Визначено особливості проведення тренінгу з майбутніми вчителями трудового навчання, які полягають у здійсненні освітнього процесу на основі предметно-перетворювальної  діяльності.

Відповідно до вимог і рекомендацій проведення тренінгів із демократичної освіти, а також особливостей технологічної освіти представлено зміст тренінгу «Принципи демократичної освіти» для майбутніх учителів трудового навчання трьома блоками: підготовчий, основний, заключний.

Визначено мету, завдання, тривалість проведення та очікувані результати тренінгу для підготовки майбутніх учителів трудового навчання до реалізації принципів демократичної освіти в освітньому процесі, запропоновано комплекс вправ-«активностей».

Посилання

Бекман, Е., Траффорд, Б. (2009). Демократичне врядування в школах. Н. Г. Протасова (ред.). Київ, Україна: НАДУ.

Данілович, Н. В., Левчук, С. С., Несторук, Н. О., Хронюк, І. Є. і Ярова, Т. В. (2010). Технологія організації та проведення тренінгу. С. С. Левчук (ред.). Сквира, Україна: Джерело.Кремень, В. Г. (2008). Енциклопедія освіти. Київ, Україна: «Юрінком Інтер».

Колесник, Л. і Заворотнюк, О. (2019). Робочий зошит учасника тренінгу «Демократія в освіті». Київ, Україна: КЖД «Софія».

Ли Девид. (2002). Практика группового тренинга. Санкт-Петербург, Российская Федерация: Питер.

Панченков, А. і Ремех, Т. (2003). Навчання в дії: методичні рекомендації для тренерів. Як підготувати та провести семінар для вчителів з інтерактивних технологій навчання. О. Пометун (ред.). Київ, Україна: А.П.Н.

Сисоєва, С. О. (2011). Інтерактивні технології навчання дорослих. Київ, Україна: ВД «ЕКМО».

Стешенко, В. В. (2017). Модернізація змісту трудового навчання на компетентнісній основі. Трудове навчання, 6, 4–8.

Тхоржевський Д. О. (2000). Методика трудового та професійного навчання. Частина II: Загальні засади методики трудового навчання. Київ, Україна: НПУ ім. М. Л. Драгоманова.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-12-29

Як цитувати

Steshenko, V., & Nesterenko, A. (2019). ТРЕНІНГ ЯК ФОРМА ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНЬОГО ВЧИТЕЛЯ ТРУДОВОГО НАВЧАННЯ ДО РЕАЛІЗАЦІЇ ПРИНЦИПІВ ДЕМОКРАТИЧНОЇ ОСВІТИ. Професіоналізм педагога: теоретичні й методичні аспекти, (11), 81–92. https://doi.org/10.31865/2414-9292.11.2019.197212

Номер

Розділ

Статті