ПРИНЦИПИ ФОРМУВАННЯ МУЗИЧНО-ПЕДАГОГІЧНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНІХ ВИХОВАТЕЛІВ ЗАКЛАДІВ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ

Автор(и)

  • Неля Кривошея

DOI:

https://doi.org/10.31865/2414-9292.9.2019.174545

Ключові слова:

професійна підготовка, майбутні вихователі, дошкільна освіта, музично-педагогічна компетентність, принципи.

Анотація

Статтю присвячено встановленню принципів формування музично-педагогічної компетентності майбутніх вихователів закладів дошкільної освіти. Думка автора ґрунтується на тому, що принципи підготовки майбутнього педагога є такими постійними факторами, які простежується в більшості випадків незалежно від часу та обставин, підтверджені практикою узагальнення, виведеними з фактів, які спостерігались багато разів. У статті проаналізовано систему дидактичних принципів, що розбудовується у вітчизняній педагогічній науці.

Спираючись на основоположні принципи дидактики та враховуючи сучасні теоретичні напрацювання, визначено та розкрито зміст специфічних принципів формування музично-педагогічної компетентності майбутніх вихователів закладів дошкільної освіти, а саме: демократизація та культуровідповідність, що передбачає забезпечення єдності у формуванні, з одного боку, оригінальності і самостійності оцінювальних позицій студентів, з іншого – засвоєння стандартів світової і національної культури. Принцип педагогічної і мистецької спрямованості забезпечує підвищення рівня методичної підготовки майбутніх музичних керівників і музичної підготовки майбутніх вихователів; принцип інтеграції та автономізації спрямований на посилення міждисциплінарних зв’язків з одночасним збереженням фахової специфіки в підготовці майбутніх музичних керівників і вихователів; принцип діалогізації та особистісно зорієнтованої едукації виражає необхідність досягнення партнерських стосунків між суб’єктами навчання при збереженні самобутності кожної особистості.

Посилання

Балаєва, К. (2018). Підготовка майбутніх вихователів дошкільних навчальних закладів до застосування інноваційних технологій у професійній діяльності. Чернівці, Україна: Місто.

Бех, І. Д. (2003). Особистісно орієнтований підхід: науково-практичні засади. Київ, Україна: Либідь.

Бєлєнька, Г. В. (2015). Підготовка майбутніх вихователів до роботи з дітьми дошкільного віку: компетентнісний підхід. Умань, Україна: Сочінський.

Гаврілова, Л. i Псарьова, Л. (2016). Інтерпретація музичного твору: теоретичні аспекти. Професіоналізм педагога: теоретичні й методичні аспекти, Вип. 3. Взято з: http://pptma.dn.ua/index.php/uk/arkhiv-vipuskiv/za-2016-rik/vipusk-3-2016/257-interpretatsiya-muzichnogo-tvoru-teoretichni-aspekti.

Кремень, В. Г. (2006). Нові вимоги до якісної освіти. Освіта України, 45-46, 6–7.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-07-01

Як цитувати

Кривошея, Н. (2019). ПРИНЦИПИ ФОРМУВАННЯ МУЗИЧНО-ПЕДАГОГІЧНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНІХ ВИХОВАТЕЛІВ ЗАКЛАДІВ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ. Професіоналізм педагога: теоретичні й методичні аспекти, (9), 126–137. https://doi.org/10.31865/2414-9292.9.2019.174545

Номер

Розділ

Статті