ФОРМУВАННЯ ПРЕДМЕТНО-ПЕРЕТВОРЮВАЛЬНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ УЧНІВ СТАРШИХ КЛАСІВ ПРИ ВИКОНАННІ РОБІТ НА УРОКАХ ТРУДОВОГО НАВЧАННЯ ЗА ДОПОМОГОЮ РУЧНОГО ЕЛЕКТРИФІКОВАНОГО ІНСТРУМЕНТУ

Автор(и)

  • Максим Пшеничний
  • Григорій Цибулько

DOI:

https://doi.org/10.31865/2414-9292.19.2023.285669

Ключові слова:

предметно-перетворювальна компетентність, електрифікований інструмент, ключова компетентність, метод проєктів, Нова українська школа, трудове навчання, технології

Анотація

Основною проблемою сучасних шкільних майстерень є фізичне і моральне старіння та зношення устаткування інструментів та обладнання, що випускалися раніше вітчизняною промисловістю для занять з трудового навчання та технології. У наш час запропонований електроінструмент виготовляють переважно в Китаї та інших країнах. Ручний електроінструмент став більш доступний для користувача недорогий але має невеликий електроресурс, запропоновані електроінструменти неможна довго навантажувати та перевантажувати. Пристосований цей інструмент, як правило, лише для забезпечення власних побутових потреб користувача. Тому школи вимушені самостійно вирішувати проблеми оснащення та переоснащення шкільних навчальних майстерень необхідним устаткуванням і інструментами. В той же час впровадження нового стандарту середньої освіти потребує змін змісту та форм навчання в галузі трудової освіти і виховання. Наведені  вище дані дали можливість стверджувати: незважаючи на те, що основні вміння та навички експлуатації основних видів електроінструментів у здобувачів були сформовані в побутових умовах, деякі із перелічених вище інструментів вони розпочали використовувати тільки у ВНЗ (електрофрезер, електропила, електрорубанок та ін.) Згідно з положеннями Нової української школи, центральне місце в системі освіти належить середній школі та трудовому навчанню. На думку науковців на відміну від університету, в школі ще можна вирівняти дисбаланс у розвитку здобувачів закладів загальної середньої освіти. Формування та розвиток професійної особистості, неможливий без вмінь та навичок роботи ручним-електрифікованим інструментом Таким чином, підготовка учнів до безпечного життя та подальшої діяльності неможлива без опанування ручного електрифікованого інструменту в Новій українській школі, засвоєння сучасних знань з техніки безпеки та охорони праці, їх практичного застосування.

Посилання

Боринець, Н. І. (2019). Методичні рекомендації щодо викладання трудового навчання у 2019-2020 навчальному році. Режим доступу: http://media.ippo.kubg.edu.ua/?p=1202.

Гаргін, В. В. (2017). Застосування методу проєктів у процесі трудової підготовки учнів. Педагогіка та психологія, Вип. 56, 186–194.

Дятленко, С. М. Лещук, Р. М., Медвідь, О. Ю. (2017). Трудове навчання 5 – 9 класи: практичний посібник для вчителів. За заг.ред. А. І. Терещука. Харків: Ранок.

Кузьменко, Ю. В. Підготовка вчителів до реалізації проєктно-технологічної діяльності у трудовому навчанні школярів (1991 – 2015 рр.) Режим доступу: http://ito.vspu.net/conference15/15_11/Kyzmenko.pdf.

Терещук, Г. В., Туранов, Ю. А, Понятишин, В. В. (2016). Організаційно-педагогічні умови підготовки майбутніх учителів трудового навчання і технологій до використання електроінструменту. Наукові записки Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка. Серія: Педагогіка, 2, 132–137.

Трудове навчання в дистанційному режимі Онлайн конференції в Zoom методистів трудового навчання обласних закладів післядипломної освіти України та м. Києва. Режим доступу: https://golosiivruo.gov.ua/docs/section/L_Rak.pdf

Цісарук, В. Ю. (2010). Формування у майбутніх вчителів трудового навчання умінь і навичок роботи електроінструментами у процесі вивчення курсу «Художня обробка деревини». Збірник наукових праць Бердянського державного педагогічного університету: Педагогічні науки, 2, 212–215.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-08-07

Як цитувати

Пшеничний, М., & Цибулько, Г. (2023). ФОРМУВАННЯ ПРЕДМЕТНО-ПЕРЕТВОРЮВАЛЬНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ УЧНІВ СТАРШИХ КЛАСІВ ПРИ ВИКОНАННІ РОБІТ НА УРОКАХ ТРУДОВОГО НАВЧАННЯ ЗА ДОПОМОГОЮ РУЧНОГО ЕЛЕКТРИФІКОВАНОГО ІНСТРУМЕНТУ. Професіоналізм педагога: теоретичні й методичні аспекти, (19), 76–83. https://doi.org/10.31865/2414-9292.19.2023.285669

Номер

Розділ

Статті