КОРЕКЦІЙНА СПРЯМОВАНІСТЬ КРАЄЗНАВЧОЇ РОБОТИ В СПЕЦІАЛЬНІЙ ШКОЛІ

Автор(и)

  • Ярослав Співак
  • Людмила Співак
  • Анастасія Худько
  • Ірина Родименко

DOI:

https://doi.org/10.31865/2414-9292.17.2022.259994

Ключові слова:

краєзнавча робота, корекційна спрямованість, діти з інтелектуальними порушеннями, навчально-виховний процес, пізнавальна діяльність

Анотація

У статті розглянуту сучасні вимоги до організації краєзнавчої роботи в сучасній українській школі. Вказано на необхідність перенесення акцентів з традиційного засвоєння знань на розвиток культури мислення. почуттів, поведінки особистості. Проаналізовано останні наукові дослідження, присвячені проблемам організації та проведення краєзнавчої роботи в спеціальній школі. Визначено основні чинники формування духовних цінностей в особистості дитини з інтелектуальними порушеннями. Наголошено на важливості краєзнавчої роботи як елементу національного виховання. Показано психологічну природу краєзнавчих поглядів й переконань, що впливають на формування світогляду учнів. Описано основні порушення в розумовому розвитку учнів спеціальної школи. Наголошено на корекції та формуванні розумового розвитку дитини з інтелектуальними порушеннями як першорядної задачі спеціальної школи, вказано на специфіку краєзнавчої роботи в спеціальній школі. Показано зв’язок методів, прийомів і засобів краєзнавчої роботи з особливостями розвитку пізнавальних можливостей учнів з інтелектуальними порушеннями. Зосереджено увагу на необхідності індивідуалізованого підходу до кожного учня при організації краєзнавчої роботи. Визначено корекційний потенціал краєзнавчої роботи в процесі навчання, виховання розумового розвитку, соціалізації та інтеграції в суспільство учнів з інтелектуальними порушеннями. Намічені перспективні напрями організації краєзнавчої роботи в спеціальній школі.

Посилання

Бенедюк, В. В. (1999). Організація краєзнавчої роботи у процесі вивчення фізичної географії основної школи (V – IX класи). (Автореф. дис. кандидата педагогічних наук). Інститут педагогіки АПН України, Київ, Україна.

Виготський, Л. С. (1983). Збірник творів: У 6-ти т., Т.5. Основи дефектології. Київ: Вид-во Педагогіка.

Дмитрієва, І. В. і Гіренко, Н. А. (2012). Формування в учнів спеціальної школи духовних цінностей на уроках української мови та читання. Збірник наукових праць Кам`янець – Подільського Національного університету імені Івана Огієнка Вип. ІХХ. В двох частинах, частина 2. Серія: соціально-педагогічна. Кам`янець – Подільський, Україна: Медобори.

Кушнір, Л. і Гомля, Л. (2020). Особливості проведення краєзнавчої роботи в школі. Витоки педагогічної майстерності. Серія: Педагогічні науки. Випуск 10, 166 – 169.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-06-26

Як цитувати

Співак, Я., Співак, Л., Худько, А., & Родименко, І. (2022). КОРЕКЦІЙНА СПРЯМОВАНІСТЬ КРАЄЗНАВЧОЇ РОБОТИ В СПЕЦІАЛЬНІЙ ШКОЛІ. Професіоналізм педагога: теоретичні й методичні аспекти, 2(17), 65–74. https://doi.org/10.31865/2414-9292.17.2022.259994

Номер

Розділ

Статті