ВИКОРИСТАННЯ ЦИФРОВИХ ОСВІТНІХ ТЕХНОЛОГІЙ У ПРОЦЕСІ МОРАЛЬНОГО ВИХОВАННЯ ДІТЕЙ З ООП

Автор(и)

  • Лілія Потапюк
  • Владислав Лінник

DOI:

https://doi.org/10.31865/2414-9292.15.2021.243005

Ключові слова:

діти з ООП, цифрові освітні технології, інтерактивна панель, електронне навчання

Анотація

У статті окреслено проблеми використання цифрових технологій в методиці морального виховання дітей з ООП. Визначено шляхи розвитку активного залучення педагогів та батьків до ІК-технологій. Охарактеризовано позитивні моменти та недоліки їх впливу на формування особистості дітей.

Подано характеристику інклюзивного освітнього середовища як системи ціннісного ставлення до особистісного розвитку людей з особливими освітніми потребами, сукупності ресурсів (засобів, внутрішніх і зовнішніх умов) їх життєдіяльності в закладах освіти та спрямованість на реалізацію індивідуальних освітніх стратегій. Описано технології, які все ще знаходяться на стадії дослідження, але, ймовірно, будуть реалізовані протягом декількох років – технології управління комп’ютером подумки.

Проаналізовано нові інформаційні технології для осіб з обмеженими можливостями. Основну увагу звернено на можливості полегшеного управління комп’ютером з використання нових інформаційних технологій, а також комунікаційні можливості людей з обмеженими можливостями з усього світу за допомогою комп’ютерів. Класифіковано нові технології для людей з обмеженими можливостями, описано та вибрано програмні засоби та пристрої для полегшення використання комп’ютера. Охарактеризовано багатовимірність визначень та дефініцій у процесі характеристики базових складових освітнього середовища.

Посилання

Безпалько, О. В. (2003). Соціальна педагогіка в схемах і таблицях. Київ : Київський центр навчальної літератури.

Генсерук, Г. Р. (2019). Цифрова компетентність як одна із професійно значущих компетентностей майбутніх учителів. Open educational e-environment of modern University, 6, 7–16.

Гоцко, Г. (2018). Особливості організації освітнього процесу в умовах реалізації основних засад інклюзивного навчання. Інклюзивне навчання в Новій українській школі : матеріали Міжнародної науково-практичної конференції, м. Теребовля, 26-27.03.2018 р. Київ: Інтерсервіс, 28–30.

Електронне Навчання Mozaik. (б. д.). Взято з https://www.mozaweb.com/uk/

Інтерактивна панель Ed Pro. Рішення для освіти. (б. д.). Взято з https://edpro.com.ua/education

Мосоров, В. Я., & Панський, Т. І. (2014). Нові інформаційні технології для осіб з обмеженими можливостями. Вісник Національного університету «Львівська політехніка», 803, 23–30.

Сушицька, К. Р. (2020). Всеукраїнський фонд крок за кроком. Основні поняття : інклюзивна освіта, діти з особливими освітніми потребами, універсальний дизайн, розумне пристосування. Взято з http://www.ussf.kiev.ua/a/FAQ1.html.

Чарова, О. Б., & Савина, Е. А. (2017). Особенности материнського отношения к ребёнку с интеллектуальным недоразвитием. Дефектология, 5, 34–39.

Чигинцева, Е. Г. (2005). Типологии семей в вопросе воспитания ребёнка с отклонением в развитии. Практическая психология и логопедия, 5 (6), 74–80.

HeadMouse® Nano. (б. д.). Взято з http://www.orin.com/access/headmouse/

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-10-21

Як цитувати

Потапюк, Л. ., & Лінник, В. . (2021). ВИКОРИСТАННЯ ЦИФРОВИХ ОСВІТНІХ ТЕХНОЛОГІЙ У ПРОЦЕСІ МОРАЛЬНОГО ВИХОВАННЯ ДІТЕЙ З ООП. Професіоналізм педагога: теоретичні й методичні аспекти, (15), 194–202. https://doi.org/10.31865/2414-9292.15.2021.243005