ФОРМУВАННЯ СПОЖИВЧОЇ КУЛЬТУРИ В УЧНІВ НОВОЇ УКРАЇНСЬКОЇ ШКОЛИ

Автор(и)

  • Nadiia Vovk
  • Yelyzaveta Shapovalova

DOI:

https://doi.org/10.31865/2414-9292.8(1).2018.153783

Ключові слова:

культура, споживання, споживча культура, проектування, трудове навчання, споживча грамотність, ситуаційні завдання.

Анотація

У статті розглянуто роль споживчої культури у формуванні особистості учнів на уроках трудового навчання; зроблено аналіз програми трудового навчання відповідно до вимог Нової української школи. Визначено основні можливості трудового навчання у формуванні споживчої культури учнів Нової української школи. Обґрунтовано нагальність розвитку споживчої освіти як складової культури; окреслено пріоритетні напрями формування споживчої культури як фактора соціалізації школярів. Аргументовано актуальність вибору стратегії розвитку споживчої грамотності у формуванні творчого потенціалу учнів на уроках трудового навчання. Подано орієнтовну структуру формування споживчої культури учнів Нової української школи при реалізації проектно-технологічного підходу, моделювання ситуацій, проведення досліджень віртуальної лабораторії, кооперативного навчання; розглянуто орієнтовну тематику проектів і творчих, дослідницьких і ситуаційних завдань у процесі трудової діяльності.

Посилання

Бим-Бад, Б. М. (б.д.). Мир постепенно окружает нашу школу. Взято с http://www.bim-bad.ru/biblioteka/article_full.php?aid=1155&binn_rubrik_pl_articles=164.

Концепція «Нова українська школа. (2016, 27 жовтня). Взято з http://mon.gov.ua/activity/education/zagalna-serednya/ua-sch-2016/konczepcziya.html

Лихолат, О. (2011). “Основи споживчих знань” в циклі підготовки вчителя технології, спеціалізація “Основи домашнього господарювання”. Науковий часопис НПУ імені М. П. Драгоманова. Серія 5. Педагогічні науки: реалії та перспективи, 30, 120–125.

Навчальна програма з трудового навчання 5–9 класи для загальноосвітніх навчальних закладів затверджена наказом МОН. № 804. (2017, 6 липня). Взято з https://www.ed-era.com/img/books/mon59/programs/2.trudove-navchannya-5-9.pdf.

Пометун, О.І., Пилипчатіна, Л. М. і Сущенко, І. М. (2013). Уроки для сталого розвитку : посібник для вчителя з навчального курсу за вибором для учнів 8-го класу загальноосвітніх шкіл. Дніпро, Україна: «ЛІРА».

Теличко, Н.В. (2012). Роль педагогічного емпауерменту у формуванні педагогічної майстерності вчителів початкової школи. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія «Педагогіка. Соціальна робота», 28, 168–171.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-12-26

Як цитувати

Vovk, N., & Shapovalova, Y. (2018). ФОРМУВАННЯ СПОЖИВЧОЇ КУЛЬТУРИ В УЧНІВ НОВОЇ УКРАЇНСЬКОЇ ШКОЛИ. Професіоналізм педагога: теоретичні й методичні аспекти, (8 (1), 188–198. https://doi.org/10.31865/2414-9292.8(1).2018.153783

Номер

Розділ

Статті