ФОРМУВАННЯ ДУХОВНОЇ КУЛЬТУРИ МАЙБУТНЬОГО ВЧИТЕЛЯ ЧЕРЕЗ УЧАСТЬ У ВОЛОНТЕРСЬКОМУ РУСІ

Автор(и)

  • Olena Oliinyk
  • Liubov Makarova
  • Valentyna Klimova
  • Daria Kabanova
  • Halyna Ryha

DOI:

https://doi.org/10.31865/2414-9292.8(1).2018.153746

Ключові слова:

професійна підготовка, волонтерство, духовна культура, моральність, етичність, діагностика.

Анотація

Статтю присвячено актуальній проблемі формування духовної культури майбутніх учителів у системі вищої освіти, яка пов’язана із необхідністю забезпечення гуманістичного розвитку нашого суспільства та духовно-культурного відродження України. Автори наголошують, що моральна складова життєдіяльності громадянського суспільства посилюється в часи найбільшої загрози для країни в пропонують власний досвід формування ціннісної спрямованості здобувачів педагогічної освіти КЗ «Покровський педагогічний коледж» через залучення їх до волонтерської діяльності. Доведено, що активна участь у волонтерському русі, сприяє підвищенню показників розвитку до керування емоційно-почуттєвими станами та вміннями передавати свої емоційні стани дітям (під час безперервної педагогічної практики), створювати сприятливу емоційну атмосферу, коли здобувач освіти і діти переживають одні й ті самі позитивні почуття. На достатньо високому рівні розвинені готовність до самовдосконалення та самоконтролю, усвідомлення моральних і духовно-ціннісних орієнтацій.

Посилання

Артамонова, Е.И. (2000). Философско-педагогические основы развития духовной культуры учителя. (Дис. д-ра пед. наук). Москва, Россия.

Вайнола, Р.Х., Капська, А.Й. і Комарова, Н.М. (1999). Волонтерський рух в Україні: тенденції розвитку. Київ, Україна: Академпрес.

Звєрєва, І. і Лактіонова, Г. (2001). Підготовка волонтерів та їх роль у реалізації соціальних проектів. Київ, Україна: Науковий світ.

Taylor, C. (1989). Sources of the Self: the Making of the Modern Identity. Cambridge: Harvard University Press.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-12-26

Як цитувати

Oliinyk, O., Makarova, L., Klimova, V., Kabanova, D., & Ryha, H. (2018). ФОРМУВАННЯ ДУХОВНОЇ КУЛЬТУРИ МАЙБУТНЬОГО ВЧИТЕЛЯ ЧЕРЕЗ УЧАСТЬ У ВОЛОНТЕРСЬКОМУ РУСІ. Професіоналізм педагога: теоретичні й методичні аспекти, (8 (1), 122–133. https://doi.org/10.31865/2414-9292.8(1).2018.153746

Номер

Розділ

Статті