ОСНОВНІ АСПЕКТИ ГУМАНІЗАЦІЇ ВИХОВНОЇ СИСТЕМИ ЗАКЛАДУ ВИЩОЇ ОСВІТИ В РЕАЛІЯХ НАЦІОНАЛЬНОГО СПРОТИВУ - Горішна, Оксана (Професіоналізм педагога: теоретичні й методичні аспекти, 2025)
У статті розглянуто еволюцію нормативно-правового поля вітчизняної освіти, що відображає гуманістичні орієнтири виховання молодого покоління від часу здобуття незалежності України до сучасних документів, ухвалених у контексті національного спротиву. Автором уперше здійснено порівняльний аналіз класичної та гуманізованої виховних систем, що дало змогу окреслити їх відмінності та водночас виявити точки дотику, які забезпечують гармонійний перехід від авторитарного до особистісно-орієнтованого виховання. Визначено низку структурних компонентів гуманістичної виховної системи університету, а саме: педагогічний, психологічний, культурно-історичний, національно-патріотичний, соціально-громадський, ціннісно-моральний, управлінський і стратегічно-цільовий. Підкреслено, що гуманізація виховної системи сприяє формуванню духовної стійкості здобувачів вищої освіти, громадянської відповідальності, критичного мислення та готовності молоді діяти в умовах національного спротиву і зберігати гуманістичні цінності українського народу.