ЕФЕКТИВНІСТЬ ВПЛИВУ ФІЗИЧНИХ РЕАБІЛІТАЦІЙНИХ ЗАХОДІВ НА ПОКАЗНИКИ ФУНКЦІОНАЛЬНОГО СТАНУ ХРЕБТА ДІТЕЙ МОЛОДШОГО ШКІЛЬНОГО ВІКУ 7 – 10 РОКІВ ЗІ СКОЛІОЗОМ - Dychko, Vladyslav; Dychko, Olena (Професіоналізм педагога: теоретичні й методичні аспекти, 2019)
У статті представлені результати вивчення ефективності впливу фізичних реабілітаційних заходів на показники функціонального стану хребта дітей молодшого шкільного віку 7 – 10 років зі сколіозом. Метою дослідження було визначення рівня ефективності фізичної культури на показники, що характеризують функціональний стан хребта дітей зі сколіозом віком 7 – 10 років. Рухова активність є потужним біологічним стимулятором життєвих функцій організму, що росте. Потреба в рухах становить одну з провідних основних фізіологічних особливостей дитячого організму й абсолютно необхідна для його нормального формування та розвитку. Встановлено, що розроблений комплекс фізичних вправ позитивно впливає на показники функціонального стану хребта в дітей із сколіозом як у хлопчиків віком 7 – 10 років, так й у дівчаток із сколіозом такого ж віку. Ефективність впливу залежить від статі та тестових показників. Так, у хлопчиків із сколіозом у віці 7 – 10 років після проведеного курсу фізичних вправ підвищується рухливість хребта вперед із положення сидячи на 10,26%, у дівчаток-однолітків із деформацією хребта – на 6,82%. Це свідчить про більшу (на 50,44%) ефективність фізичних вправ на виконання цього тесту в хлопчиків цього віку. Так, розроблений комплекс поетапних фізичних вправ для дітей із деформацією хребта віком 7 – 10 років є новим науково обґрунтованим та ефективним у заходах із покращення функціонального стану хребта. Наступний етап дослідження – вивчити вплив розробленого комплексу фізичних вправ на показники функціонального стану хребта в дітей 11 – 14 років.