ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ ФОРМУВАННЯ ГРОМАДЯНСЬКОЇ СПРЯМОВАНОСТІ ОСОБИСТОСТІ - Коношенко, Сергій; Коношенко, Наталія; Худавердієва, Юлія (Професіоналізм педагога: теоретичні й методичні аспекти, 2019)
У статті обґрунтовано, що формування громадянської спрямованості особистості має особливе значення, бо тісно пов’язане з формуванням саме громадянської позиції особистості як її результативної сторони. Схарактеризовано громадянську спрямованість особистості як схильність індивіда до активної діяльності на основі домінантних суспільних, громадянських інтересів і вищих соціальних потреб щодо самовираження. Розкрито ґенезу громадянського виховання дітей і молоді в історії вітчизняної педагогіки. Виділено базові життєві цінності, типи самовизначення особистості, характер смислоутворювальних мотивів, життєві настанови людини як структурні компоненти громадянськості як комплексної якості людини. Теоретично обґрунтовано, що громадянська спрямованість особистості характеризується позитивним ставленням до певних видів діяльності та інтегрується в активній життєвій позиції громадянина.