СТАНОВЛЕННЯ ТЕОРЕТИЧНОГО ТА ПРАКТИЧНОГО КОМПОНЕНТІВ ДУАЛЬНОЇ СИСТЕМИ ОСВІТИ В НІМЕЧЧИНІ - Хижняк, Інна; Глазкова, Ірина (Професіоналізм педагога: теоретичні й методичні аспекти, 2019)
У статті розкрито актуальність упровадження в Україні дуальної форми професійного навчання та вказано на недостатність вітчизняного досвіду щодо такої форми підготовки фахівців у закладах професійно-технічної та вищої освіти. У зв’язку з цим обґрунтовано об’єктивну потребу вивчення й узагальнення характерних ознак дуальної системи професійної освіти Німеччини, яка історично стала загальновизнаним лідером у світі. Аналізуючи історичні дослідження щодо становлення й розвитку дуальної системи освіти в Німеччині, автори зазначають недостатню кількість наукових праць, у яких розкривалися б історичні аспекти збалансованості теоретичного та практичного компонентів дуального навчання і проводять ретроспективний аналіз основних етапів ґенези теоретичного й практичного компонентів дуального навчання, визначають їхнє значення в розвитку дуальної системи професійної освіти Німеччини.