ДОСВІД ОРГАНІЗАЦІЇ КОЛЕКТИВНОГО НАРОДНО-ІНСТРУМЕНТАЛЬНОГО ВИКОНАВСТВА В ПІДГОТОВЦІ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ МУЗИКИ - Dermelova, Natalia; Pshenychnykh, Mykola (Професіоналізм педагога: теоретичні й методичні аспекти, 2018)
Статтю присвячено проблемі колективного виконавства в процесі фахової підготовки майбутніх учителів музичного мистецтва. Визначено роль народно-інструментального та естрадного оркестрового виконавства в становленні особистості майбутнього вчителя, схарактеризовано особливості методики роботи зі студентами в оркестрі. Автори наголошують на важливості особистісних якостей керівника колективу народно-інструментального виконавства для успішного його функціонування, оскільки керівник-викладач має не тільки знати методи керівництва, а й володіти педагогікою як мистецтвом, бути артистом, який прищеплює студентам любов до музичного інструменту, ансамблю, оркестру, музики в цілому, впливає на них передусім власною майстерністю виконання тощо. Висвітлено досвід організації діяльності оркестру народних інструментів ДВНЗ «Донбаський державний педагогічний університет», творчим керівником якого є один з авторів статті.