СУЧАСНА ОСВІТНЯ ПАРАДИГМА ВИКЛАДАННЯ МЕДИЧНОЇ СКЛАДОВОЇ ПРЕДМЕТУ «ЗАХИСТ УКРАЇНИ» - Срібна, Юлія; Головач, Леонід; Петрушов, Андрій; Чуприна, Степан (Професіоналізм педагога: теоретичні й методичні аспекти, 2025)
У статті висвітлено сучасні теоретичні, методологічні та практичні підходи до викладання предмета «Захист України», засвоєння основних принципів надання домедичної допомоги пораненим та постраждалим з урахуванням введення воєнного стану та наявності постійних стресових і небезпечних для життя ситуацій. Акцентовано увагу на застосуванні під час освітнього процесу інтерактивних методів навчання, інноваційних технологій, впровадження міждисциплінарного підходу, формування компетентностей особистості, а також створення умов для активного творчого розвитку учнів та їхньої психологічної підготовки. Приділено увагу необхідності навчити учнів справлятися зі стресом, зберігати психологічну стійкість та діяти раціонально в екстремальних ситуаціях. Розкрито необхідність покращення професійних компетентностей педагогів, створення умов для постійного професійного розвитку вчителів, важливості керуватися, насамперед, принципами наступності, перспективності, емоційності та активності.