МАСОВІ ВІДКРИТІ ОНЛАЙН-КУРСИ З МЕДІАГРАМОТНОСТІ ЯК ЕФЕКТИВНИЙ ЗАСІБ МЕДІАОСВІТИ УЧНІВ СТАРШОЇ ШКОЛИ - Сипченко, Ольга (Професіоналізм педагога: теоретичні й методичні аспекти, 2024)
У статті розкрито тему використання масових відкритих онлайн-курсів (МООС) у медіаосвіті учнів старшої школи, що має особливу актуальність із сучасними тенденціями цифровізації, глобалізації, гейміфікації, засилля дезінформації, впровадження онлайн-програм, курсів, навчання молоді в умовах цифрового середовища. Вдосконалення медіаосвіти молоді України також важливо через жорстоку інформаційну війну, що ведеться з початку російського-українського конфлікту (анексії Криму, збройного конфлікту на Донбасі, повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року). Метою статті є огляд масових відкритих онлайн-курсів з медіаграмотності як одного із сучасних засобів медіаосвіти учнів старших класів. Серед методів дослідження: аналіз та узагальнення наукових літературних джерел, які складають теоретичне підґрунтя дослідження; аналіз та порівняння наявних електронних платформ та MOOC курсів, виділення їх спільних та відмінних рис; узагальнення опису окремих MOOC курсів, їх структури, змісту. Розтлумачено абревіатуру МООС: «масовий (massive)» означає, що курс охоплюють значне коло інтересів громадян, а також можливість одночасного навчання значної кількості користувачів; «відкритий (open)» вказує на вільний доступ до курсу або його контенту; «онлайн (online)» характеризує спосіб доступу до курсу через мережу Інтернет; «курс (course)» має значення особливої організації змісту навчання у визначені часові інтервали із наданням доступу до ресурсів, ознайомлення з якими допомагає досягти поставлених цілей та запрограмованих результатів навчання. Розглянуто структуру та зміст онлайн-курсів «Медіаграмотність для освітян», «Медіаграмотність: практичні навички», «Very Verified: онлайн-курс з медіаграмотності», «Фактчек: довіряй-перевіряй», «Новинна грамотність», «Експрес медіаграмотність для підлітків», «Онлайн-курс із Фейкології». Зазначено, що курси такого типу надають широке коло можливостей щодо формування медіаграмотності здобувачів освіти, розвитку навичок фактчекінгу, критичного мислення, здатності логічно обґрунтовувати позицію, вдосконалення цифрової та комунікативної компетентностей, оволодіння вміннями навчатися впродовж життя.