(untitled) (Професіоналізм педагога: теоретичні й методичні аспекти, 2021)
Розвиток екологічної освіти має відбуватись на основі синтезу трьох основних підходів (тенденцій), що сьогодні існують: тенденції формування сучасних екологічних уявлень, тенденції формування принципово нового ставлення до природи і тенденції формування нових стратегій і технологій взаємодії з природою. У статті розкрито особливості синергетичного підходу до процесу професійної підготовки майбутніх вихователів до формування екологічно доцільної поведінки у дітей дошкільного віку. Означені сутнісні характеристики систем за синергетичними уявленнями. Наголошено на базові якості синергетичного підходу, налаштовані саме на екологізацію фахової підготовки студентів у вказаному напрямі. Зроблено висновок, що синергетичний підхід має свою специфіку, істотно збагачує методологію педагогічних досліджень, проте не вичерпує всього її багатства та багатовимірності.