ФІЛОСОФСЬКО-МЕТОДОЛОГІЧНИЙ КОМПОНЕНТ У СТРУКТУРІ НАУКОВО-ПЕДАГОГІЧНОГО ДОСЛІДЖЕННЯ - Карпенко, Олена (Професіоналізм педагога: теоретичні й методичні аспекти, 2018)
У статті висвітлено ґрунтовність філософсько-методологічних засад наукового пізнання в сучасній науці. Здійснено аналіз фундаментальних філософських методів і принципів, що викристалізовувалися століттями і складають основу наукознавства. Особливу увагу звернено на новітню дослідницьку традицію феноменологічної та герменевтичної філософії, метод раціональної реконструкції. Виявлено основоположні філософські концептуальні ідеї, методологічні підходи і принципи в розробці та організації педагогічних досліджень. Автор обґрунтовує позиції щодо раціональної природи філософської рефлексії, яка впродовж усієї історії поставала способом теоретичного, пізнавального розгляду та вирішення світоглядних питань. Результати філософського мислення виступають як обґрунтовані твердження, теоретично доведені, логічно необхідні універсальні істини. Автор доводить вагомість філософсько-методологічної компоненти в науково-дослідній діяльності різного спрямування і постулює необхідність розбудови гнучкої методології, доповненої новітніми концептуальними засобами феноменології, герменевтики, історіографії.