ЕМОЦІЙНИЙ ІНТЕЛЕКТ УЧНІВ ПОЧАТКОВИХ КЛАСІВ В УМОВАХ ОСВІТНІХ РИЗИКІВ - Хижняк, Інна; Недовіз, Сергій (Професіоналізм педагога: теоретичні й методичні аспекти, 2025)
Українська освіта наразі працює в умовах значних освітніх ризиків, спричинених військовими загрозами, вимушеним переміщенням дітей, порушенням соціальних зв’язків та ін. За таких обставин розвиток ЕІ стає соціально необхідним завданням, оскільки він забезпечує основу для психологічного благополуччя, соціальної інтеграції та підвищення якості освіти в сучасних умовах. У статті зроблено спробу дефінувати емоційний інтелект учнів початкової школи та визначити його компоненти, які формуються та розвиваються в умовах освітніх ризиків. На основі аналізу сутнісних та орієнтованих на результат характеристик емоційний інтелект учнів початкової школи в умовах освітнього ризику у статті визначено як інтегровану здатність підтримувати та розвивати психологічно комфортне середовище для життєдіяльності та соціального спілкування, що виражається через особисте благополуччя та стресостійкість у постійно змінюваних умовах. Структура емоційного інтелекту, пропонована авторами статті, включає п’ять обов’язкових компонентів: емоційна самосвідомість (здатність розпізнавати та називати свої емоційні стани), емоційна саморегуляція (володіння техніками заспокоєння, перемикання уваги та стратегіями подолання стресу), емпатія (здатність розуміти та реагувати на емоційні стани інших), соціалізація (здатність використовувати емоційну інформацію для ефективної взаємодії) та емоційна стресостійкість (здатність адаптуватися, регулювати емоційні стани, долати труднощі та підтримувати продуктивну діяльність у складних обставинах).