ФОРМУВАННЯ МЕТОДОЛОГІЧНОЇ КУЛЬТУРИ МАГІСТРАНТІВ ТА АСПІРАНТІВ НА ЗАСАДАХ АКАДЕМІЧНОЇ СПІВПРАЦІ: МІЖРЕГІОНАЛЬНИЙ ПРОЄКТ - Біличенко, Ольга; Семеног, Олена (Професіоналізм педагога: теоретичні й методичні аспекти, 2025)
Статтю присвячено висвітленню перебігу реалізації міжрегіонального проєкту ДВНЗ «Донбаський державний педагогічний університет» та Сумського державного педагогічного університету імені А. С. Макаренка з формування методологічної культури магістрантів та аспірантів освітніх спеціальностей у формальній та неформальній освіті. Окреслено сутність методологічної культури як ключового компонента професійної та наукової підготовки здобувачів вищої освіти. Здійснено аналіз освітніх програм спеціальностей Середня освіта. Українська мова і література другого (магістерського) та Освітні, педагогічні науки третього (освітньо-наукового) рівнів вищої освіти. Висвітлено досвід профільних кафедр закладів щодо формування методологічної культури здобувачів у формальній освіті (висвітлено освітні компоненти «Методологія наукових (педагогічних) досліджень», «Академічна культура педагога-дослідника», «Етика наукового пошуку») та неформальній освіті (науково-дослідні лабораторії). Запропоновано рекомендації щодо процесу формування методологічної культури магістрантів та аспірантів на засадах академічної співпраці прифронтових закладів вищої освіти.