НАЦІОНАЛЬНО-ПАТРІОТИЧНЕ ВИХОВАННЯ ЗДОБУВАЧІВ ПОЧАТКОВОЇ ОСВІТИ ЗАСОБАМИ ЦИФРОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ - Хващевська, Ольга; Чугай, Сергій (Професіоналізм педагога: теоретичні й методичні аспекти, 2025)
Стаття присвячена актуальній проблемі національно-патріотичного виховання здобувачів початкової освіти засобами цифрових технологій. Здійснено теоретико-методологічний аналіз проблеми національно-патріотичного виховання учнів початкових класів в умовах цифрової трансформації освітнього простору. Обґрунтовано потенціал цифрових технологій як інноваційного ресурсу формування громадянських і ціннісно орієнтованих компетентностей здобувачів початкової освіти. Визначено педагогічні умови інтеграції цифрових інструментів у зміст уроків читання та мистецтва з метою розвитку національної самосвідомості, духовно-моральних якостей і творчої активності учнів. Установлено, що використання мультимедійних та інтерактивних ресурсів забезпечує підвищення мотивації до навчання, емоційно-ціннісне залучення та осмислення культурної спадщини України. Результати дослідження підтверджують доцільність поєднання традиційних форм виховання з цифровими технологіями як чинника модернізації системи національно-патріотичного виховання в початковій школі.