КЛЮЧОВІ ВИКЛИКИ ТА ШЛЯХИ ОПТИМІЗАЦІЯ ПІДГОТОВКИ ФОРМУВАННЯ ПРОФЕСІЙНОЇ КУЛЬТУРИ СТУДЕНТІВ-СТОМАТОЛОГІВ - Полковніков, Яків (Професіоналізм педагога: теоретичні й методичні аспекти, 2024)
У статті розглянуто ключові виклики та шляхи оптимізації підготовки, спрямованої на формування професійної культури студентів-стоматологів в умовах сучасних тенденцій розвитку медичної освіти. Автори аналізують актуальні проблеми, з якими стикаються заклади вищої медичної освіти при підготовці майбутніх лікарів-стоматологів, та пропонують обґрунтовану необхідність комплексного підходу до професійної підготовки майбутніх стоматологів, що передбачає не лише оволодіння сучасними медичними технологіями, а й розвиток «м’яких» навичок, таких як клінічне мислення, комунікативні здібності, емпатія тощо. Визначено ключові виклики та окреслено шляхи удосконалення процесу формування професійної культури студентів-стоматологів з урахуванням впливу пандемії COVID-19 та воєнних дій в Україні. Охарактеризовано ефективні освітні підходи, зокрема широке впровадження симуляційних технологій та інноваційних методів викладання, зорієнтованих на формування у майбутніх лікарів клінічного мислення, комунікативної компетентності та здатності до командної роботи. Запропоновано рекомендації щодо оптимізації освітньо-професійних програм підготовки фахівців стоматологічного профілю, спрямованих на формування їхньої професійної культури та підвищення конкурентоспроможності на ринку праці.