ТЕХНОЛОГІЯ ВИХОВАННЯ ГРОМАДЯНСЬКОЇ ПОЗИЦІЇ КУРСАНТІВ ТА ЕТАПИ ЇЇ РЕАЛІЗАЦІЇ В ОСВІТНЬОМУ ПРОЦЕСІ ВІЙСЬКОВИХ ЗАКЛАДІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ - Баглай, Микола (Професіоналізм педагога: теоретичні й методичні аспекти, 2024)
У статті здійснено теоретичне обґрунтування технології виховання громадянської позиції у курсантів у військових закладах вищої освіти в процесі професійної підготовки, яка представлена у вигляді структурно-змістової моделі з функціональною єдністю блоків: цільового, методологічного, організаційно-технологічного та критеріально-результативного; поетапною реалізацією процесу розвитку взаємопов’язаних когнітивного, мотиваційного, поведінкового компонентів громадянської позиції. Обгрунтовано методологічні підходи до проєктування процесу виховання громадянської позиції у курсантів у військових закладах вищої освіти: системний, технологічний, особистісно-діяльнісний, культурологічний. Дано визначення технології виховання громадянської позиції курсантів військових закладів вищої освіти як становлення громадянської, патріотично налаштованої особистості через послідовне і поетапне формування позитивної мотивації до становлення власної громадянської позиції та виконання громадянського та професійного обов'язку, набуття систем знань про громадянськість, розуміння її необхідності та значущості для особистості та суспільства, розвитку громадянського світогляду та свідомості, особистісних та професійних якостей для здійснення активної громадянській позиції у військово-професійній діяльності майбутніх офіцерів Збройних сил України. Визначено етапи реалізації технології виховання громадянської позиції курсантів військових закладів вищої освіти: мотиваційно-цільовий, організаційно-технологічний та рефлексивно-коригувальний. Зроблено висновок, що виховання громадянської позиції курсантів військових закладів вищої освіти– це чітко організований, планомірний та цілеспрямований процес формування й утвердження в курсантів почуття високої громадянської відповідальності, духовних і моральних якостей патріотизму, які характеризують його як щирого патріота рідної землі, захисника прав і свобод співвітчизників.