ПЕДАГОГІЧНІ УМОВИ РОЗВИТКУ ТВОРЧИХ ЗДІБНОСТЕЙ ЗДОБУВАЧІВ ПОЧАТКОВОЇ ОСВІТИ НА УРОКАХ МИСТЕЦТВА - Чугай, Сергій; Хващевська, Ольга (Професіоналізм педагога: теоретичні й методичні аспекти, 2024)
У статті здійснено аналіз проблеми педагогічних умов розвитку творчих здібностей здобувачів початкової освіти. На основі вивчення сучасних вітчизняних досліджень розкрито особливості розвитку творчих здібностей учнів на уроках мистецтва. Розкрито сутність понять «розвиток», «творчість», «умови» та «педагогічні умови». Визначено та обґрунтовано п’ять ключових умов розвитку творчих здібностей дітей молодшого шкільного віку на уроках мистецтва: виховання естетичних почуттів, створення емоційно-насиченого освітнього середовища, індивідуальний підхід, педагогічна майстерність вчителя та використання сучасних технологій навчання. Наголошено на важливості мистецької освіти для формування цілісної особистості, розвитку емоційної та інтелектуальної сфер дитини. Розглянуто методи стимулювання творчої активності, зокрема інтерактивні технології, проєктна діяльність, використання міжпредметних зв’язків. Підкреслено роль уроків мистецтва у розкритті творчого потенціалу учнів та формуванні їхнього світогляду.