КАТЕГОРІАЛЬНИЙ СИНТЕЗ ЛІТЕРАТУРИ І МАТЕМАТИКИ - Ляшова, Надія; Ляшов, Назар (Професіоналізм педагога: теоретичні й методичні аспекти, 2024)
У статті проаналізовано наукові джерела спрямовані на дослідження проблеми взаємозв'язку математики і літератури. Серед яких значне місце посідають роботи дидактів, математиків, літературознавців як українських, так і зарубіжних науковців. Виокремлено певні напрямки категоріального синтезу математики і літератури. Розглянуто різновекторне спрямування у застосуванні математичних категорій у змісті художніх творів. Зроблено акцент на аналізі прикладів математичного змісту у літературних текстах різних жанрів. Використання чисел, моделей, величин, геометричних побудов та інших математичних категорій розкрито в легендах, притчах, казках, пародіях, поемах. Основну увагу зосереджено на аспектах використання математичних категорій у контексті змісту художніх творів дитячої українській літератури та поетики світової літератури. На думку авторів статті, найчастіше в літературних творах використовується категорія числа – фундаментальне поняття математики. Воно винесене як у заголовки численних творів, так і присутнє у їхньому змісті. З'ясовано, що вплив математики на літературу породжує неординарні форми та комбінації текстів, які наближені до різних математичних конструкцій. «Божественна комедія» італійського поета епохи Відродження Дaнте Аліг’єрі є прикладом фрактальної форми письма. Зроблено висновок, що категоріальний синтез двох могутніх наук формує адекватну картину оточуючого світу, озброює майбутніх учителів необхідним науковим інструментарієм у максимальній інтеграції предметних галузей, налаштовує до саморозвитку, творчого пошуку та неординарних рішень.