ТЕХНОЛОГІЯ ФОРМУВАННЯ ЧИТАЦЬКОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ УЧНІВ СТАРШОЇ ШКОЛИ НА ПРИКЛАДІ ВИВЧЕННЯ ТВОРЧОСТІ ПИСЬМЕННИКІВ «ЧЕРВОНОГО РЕНЕСАНСУ» - Біличенко, Ольга; Бондаренко, Поліна (Професіоналізм педагога: теоретичні й методичні аспекти, 2024)
У статті зроблена спроба розкрити особливості формування читацької компетентності учнів старшої школи. Автори доводять, що читання є специфічною формою комунікативно-пізнавальної діяльності особистості, одним із основних чинників її саморозвитку, тому ефективність читання визначається рівнем сформованості читацької компетентності як пріоритетного компонента загальноосвітньої підготовки школярів і залежить від творів художньої літератури. Автори висвітлюють специфіку технології формування читацької компетентності на прикладі вивчення творів письменників Розстріляного відродження. У межах статті детально зупиняються на теоретичній моделі комунікаційного простору, який визначають як певне середовище формування читацької компетентності, важливим елементом якого виступає модель зовнішньої комунікації літератури. У статті обґрунтовано сутність і класифікаційні параметри технології. Розкрито зміст, структуру та функції творів художньої літератури в комунікаційному просторі.