МЕТОДИ ФОРМУВАННЯ ЦИФРОВОЇ КУЛЬТУРИ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ПОЧАТКОВОЇ ШКОЛИ - Бескорса, Олена (Професіоналізм педагога: теоретичні й методичні аспекти, 2024)
У статті розглянуто проблему оновлення методів, що використовуються в підготовці майбутніх вчителів загалом та зокрема для формування їхньої цифрової культури. Необхідність таких змін викликана процесами цифрової трансформації суспільства, а також кризовими явищами, такими як Covid-19 та повномасштабна війна в Україні. Питання цифровізації освіти, запровадження цифрових технологій в освітній процес на різних ступенях та рівнях освіти є предметом дослідження вітчизняних (Н. Бахмат, В. Биков, Л. Гаврілов Л. Карташова, В. Кухаренко Н. Морзе та інші) та іноземних науковців (A. Bates, М. Brown, Y. Punie та інші). Метою статті є теоретичний аналіз наукової літератури, присвяченої питанням цифровізації процесу професійної підготовки майбутніх учителів початкової школи, визначення інноваційних методів формування цифрової культури майбутніх учителів початкової школи та шляхів їхнього впровадження. У статті розглянуто широкий спектр методів формування цифрової культури, а саме загальнодидактичні методи (проєктні, проблемно-пошукові, інтерактивні, творчі) та специфічні методи (цифрової візуалізації, CLIL, TPACK, метод електронного портфоліо). Особливу увагу приділено специфічним методам, оскільки вони вирізняються своєю інноваційністю та релевантністю. Метод цифрової візуалізації передбачає широке використання цифрової наочності, реалізованої засобами цифрового контенту. CLIL є методом предметно-мовного інтегрованого навчання, який демонструє сучасний підхід до інтеграції іноземної мови та контенту інших предметних знань. Іноземна мова відіграє важливу роль у формуванні цифрової культури майбутніх учителів, оскільки більшість цифрового контенту, що розповсюджується через мережу Інтернет, є англомовною. TPACK метод передбачає набуття технологічно-предметно-педагогічних знань, який реалізується шляхом впровадження триєдиної знаннєвої моделі, що включає предметні знання, загальнопедагогічні знання та технологічні знання. Метод е-портфоліо має на меті створення набору матеріалів, що демонструє вміння вчителя вирішувати завдання своєї професійної діяльності, обирати стратегію і тактику професійної поведінки та призначений для оцінки рівня професіоналізму фахівця. Авторка висновує, що запровадження вищеокреслених методів у процес підготовки майбутніх учителів початкової школи сприятиме ефективному формуванню їхньої цифрової культури та підтримувати високу якість освіти.