ВЗАЄМОДІЯ ОСВІТНІХ КОМПОНЕНТІВ «СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ МІЖНАРОДНИХ ВІДНОСИН, «ОСНОВИ СВІТОВОЇ ПОЛІТИКИ», «МІЖНАРОДНІ ЕКОНОМІЧНІ ВІДНОСИНИ» В ОП «МІЖНАРОДНА ІНФОРМАЦІЯ» ПІД ЧАС ФОРМУВАННЯ КОМПЕТЕНТНОСТЕЙ У БАКАЛАВРІВ-МІЖНАРОДНИКІВ - Ковчина, Ірина; Панченко, Маргарита; Решетова, Ірина (Професіоналізм педагога: теоретичні й методичні аспекти, 2024)
У статті розкриваються особливості взаємодії та інтеграції освітніх компонентів «Сучасні тенденції міжнародних відносин», «Основи світової політики» та «Міжнародні економічні відносини» при викладанні студентам-міжнародникам на ОП «Міжнародна інформація». Подаються напрацьовані та удосконалені викладачами кафедри навчальні, робочі програми, силабуси, дидактичний супровід освітніх компонентів, професійно-орієнтована практика. Все це дозволило поглибити мотивацію здобувачів-міжнародників в здобутті майбутньої професії. У процесі передачі викладачем професійної інформації, формуються загальні компетентності, згідно Стандарту спеціальності 291 та індивідуальна траєкторія компететностей майбутнього фахівця. Під час викладання сучасних тенденцій міжнародних відносин відбувається аналіз останніх новин, що оптимізує всі набути знання, уміння, навички й формує здатність здобувача навчатися та всебічно оволодівати новими професійними знаннями. Обговорення, прогноз результатів дебатів, прослуховування та коментування: такі форми роботи дозволяють інтегрувати сучасні тенденції міжнародних відносин з іншими вказаними освітніми компонентами: основами світової політики та міжнародними економічними відносинами. Авторами даного дослідження для здобування студентами-міжнародниками професійних навичок під час викладання освітнього компоненту «Основи світової політики» визначено методологічне підґрунтя формування компетенцій у професійно-орієнтованому навчанні здобувачів, проаналізовано особливості розвитку світової політики, основні здобутки, тенденції, завдання, окреслено і сформовано поняттєво-термінологічний апарат. Метою розглядуваного інтеграційного освітнього компонента «Міжнародні економічні відносини» визначено опанування здобувачами теоретичних знань з тенденцій розвитку світової економіки, формування цілісних об’єктивних уявлень про формули економіки різних країн та місце в них України. Автори дослідження виявили високу ефективність та інформативність взаємодії вказаних трьох компонентів при їх викладанні майбутнім спеціалістам міжнародникам на ОП «Міжнародна інформація».