ГЕНДЕРНИЙ АУДИТ В ЗАКЛАДАХ ФАХОВОЇ ПЕРЕДВИЩОЇ ОСВІТИ ЯК ІНСТРУМЕНТ РЕАЛІЗАЦІЇ ПРИНЦИПУ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РІВНИХ ПРАВ ТА МОЖЛИВОСТЕЙ ЖІНОК І ЧОЛОВІКІВ В УКРАЇНІ - Нечитайло, Юлія (Професіоналізм педагога: теоретичні й методичні аспекти, 2023)
У статті висвітлено важливість гендерного розвитку здобувачів і здобувачок освіти в період професійної підготовки майбутніх педагогічних фахівців і фахівчинь у педагогічних закладах фахової передвищої освіти, що зумовлено суспільним запитом щодо професійної підготовки педагогічних кадрів, які здатні виховувати молоде покоління ґрунтуючись на принципах гендерної рівності та недискримінації. Обґрунтовано, що у педагогічних закладах фахової передвищої освіти необхідно налагодити своєчасний та комплексний супровід освітнього процесу, створити освітнє середовище та організаційно-просторові умови, згідно до низки законодавчих документів щодо гендерної рівності і недискримінації. Авторкою доведено, що створення відповідного освітнього середовища і впровадження гендерночутливого простору стає можливим завдяки якісному дослідженню внутрішнього та зовнішнього середовища закладу освіти, що складає зовнішню ситуацію розвитку особистості на ранньому етапі професійного становлення. На сьогоднішній день, практичним інструментом для оцінки того, наскільки принципи гендерної рівності втілюються у функціонуванні закладу, є методика гендерного аудиту. Розкрито суть і особливості організації гендерного аудиту у закладах освіти. Модифікований варіант методики застосовано авторкою у дослідженні освітнього середовища педагогічних фахових коледжів. Це дозволило окреслити низку проблемних тенденцій, які є типовими для закладів освіти цього рівня. У статті висвітлено можливості поліпшення умов гендерної соціалізації здобувачів і здобувачок освіти, а також найважливіші кроки у формуванні сприятливого освітнього середовища у закладах фахової передвищої освіти, що ґрунтувалися на результатах гендерного аудиту.