ФОРМУВАННЯ ПУНКТУАЦІЙНОЇ ВПРАВНОСТІ У МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ПОЧАТКОВОЇ ШКОЛИ ЗАСОБАМИ ХУДОЖНЬОГО ТЕКСТУ - Помирча, Світлана (Професіоналізм педагога: теоретичні й методичні аспекти, 2023)
У дослідженні розглядається необхідність підвищення пунктуаційної грамотності здобувачів ступеня вищої освіти, що є складовою формування мовної компетентності майбутніх учителів початкової школи. Аналіз науково-методичної літератури довів, що підвищення пунктуаційної вправності у майбутніх фахівців початкової школи набуває особливої актуальності, оскільки формування високої мовної культури, оволодіння українською мовою належить до пріоритетів реформування виховання, є особливим завданням вищої освіти, що спрямована на забезпечення фундаментальної, наукової, загальнокультурної, практичної підготовки фахівців. З’ясовано, що сформованість сталих пунктуаційних навичок можливе за умови створення лінгводидактичної системи роботи з пунктуації, побудованої з урахуванням загальнодидактичних принципів перспективності та наступності, свідомості, зв’язку теорії з практикою. Тож практика навчання сучасної української мови засвідчує необхідність цілеспрямованої роботи над попередженням помилок, викликаних невмінням зіставляти вивчені правила з пунктуації із синтаксичною структурою речення. Авторкою зазначено, що головною психологічною умовою, яка забезпечує успішне навчання пунктуації на основі художнього тексту, є поглиблення у студентів умінь і навичок шляхом аналізу авторської пунктуації.