РЕАЛІЗАЦІЯ СТРУКТУРНО-ФУНКЦІОНАЛЬНОЇ СИСТЕМИ ФОРМУВАННЯ ІНТЕГРАЦІЙНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ ВЧИТЕЛЯ ПОЧАТКОВИХ КЛАСІВ У ПРАКТИЦІ ФАХОВОЇ ПІДГОТОВКИ - Хижняк, Інна; Хижняк, Інна; Вікторенко, Ірина (Професіоналізм педагога: теоретичні й методичні аспекти, 2023)
У розділі монографії обґрунтовано потребу оновлення змісту підготовки майбутніх учителів початкової школи до навчання інтегрованого курсу «Я досліджую світ», обумовлену низкою суперечностей, пов’язаних із реформуванням системи початкової та вищої освіти України. Визначення ключових понять дослідження: «інтеграційна компетентність учителя початкових класів» та «структурно-функціональна система становлення інтеграційної компетентності вчителя початкових класів», – а також теоретичне обґрунтування системи дозволило авторам виокремити 4 етапи її експериментальної перевірки: теоретико-формувальний, констатувально-діагностичний, формувально-практичний, контрольно-підсумковий. Основну частину розділу присвячено опису практичної реалізації формувально-практичного етапу впровадження структурно-функціональної системи в освітню практику експериментальних закладів вищої освіти України, що включав у себе чотири підетапи: підготовчий (1–2-й курси), теоретичний (1–2-й курси), методичний (2–3-й курси), інтеграційний (3–4-й курси). Реалізація першого підетапу полягала у формуванні позитивного мотиваційно-ціннісного ставлення здобувачів вищої освіти до реформи початкової школи, розвитку в них прагнень навчатися впродовж життя та особисто вдосконалювати українську освітню систему. Другий теоретичний підетап передбачав зміну підходів до формування предметних базових та психолого-педагогічних компетентностей майбутніх учителів. Третій підетап було спрямовано на формування й удосконалення предметно-методичних компетентностей здобувачів вищої освіти. Четвертий був завершальним у процесі формування інтеграційної компетентності майбутнього вчителя. У кожному з підетапів докладно розкрито зміст, методику та технології проведення формувального експерименту, наведено практичні матеріали та узагальнені результати дослідницької діяльності, спрямованої на забезпечення ефективної фахової підготовки майбутніх учителів до навчання інтегрованого курсу «Я досліджую світ».