СУЧАСНИЙ СТАН ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ІНФОРМАТИКИ У СИСТЕМІ НЕПЕРЕРВНОЇ ОСВІТИСУЧАСНИЙ СТАН ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ІНФОРМАТИКИ У СИСТЕМІ НЕПЕРЕРВНОЇ ОСВІТИ - Карабін, Оксана (Професіоналізм педагога: теоретичні й методичні аспекти, 2023)
У статті проаналізовано та обґрунтовано теоретичні та методологічні аспекти професійної підготовки майбутніх учителів інформатики у системі неперервної освіти. З’ясовано, що освітня діяльність майбутніх учителів інформатики має провадиться у закладах освіти через систему науково-методичних і навчально-виховних заходів, цілеспрямована на засвоєння знань, удосконалення умінь, формування компетентностей, становлення фахівця. Виявлено, що проблематика підготовки майбутніх учителів інформатики у системі неперервної освіти потребує вивчення. У дослідно-експериментальному дослідженні першоважливим є проведення діагностики сформованості готовності майбутніх учителів інформатики до професійної діяльності для якого первинним є обґрунтування та виявлення компонентів та визначення критеріїв і показників такого процесу. Для дослідження реального стану професійної підготовки майбутніх учителів інформатики у системі неперервної освіти було з’ясовано теоретико-методологічні основи підготовки майбутніх фахівців, загальнонаукові підходи, завдання та методику педагогічного експерименту. Виявлено компоненти (мотиваційно-цільовий, когнітивно-рефлексивний, особистісно-акмеологічний, комунікативно-організаційний, інформаційно-технологічний, оцінно-діяльнісний), визначено критерії (сформованість прагнень, потреб і цілей до майбутньої професійної діяльності, надбання цілісності пізнавально-професійної діяльності, сформованість особистісно-професійної результативності до майбутньої професійної діяльності, наявність сформованих комунікативних якостей до ефективної організації педагогічної діяльності, технологічна підготовленість до педагогічної діяльності, сформованість професійних умінь і навичок до виконання професійної діяльності та її самооцінки) та рівні сформованості їх готовності до професійної діяльності.