ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ МОДЕЛЮВАННЯ ПРОЦЕСУ ФОРМУВАННЯ МЕДІАГРАМОТНОСТІ ВЧИТЕЛІВ МИСТЕЦЬКИХ ДИСЦИПЛІН У ЗАКЛАДАХ ПІСЛЯДИПЛОМНОЇ ПЕДАГОГІЧНОЇ ОСВІТИ - Гаврілова, Людмила; Хмарна, Лілія; Чурікова-Кушнір, Ольга (Професіоналізм педагога: теоретичні й методичні аспекти, 2022)
Формування медіаграмотності вчителів мистецьких дисциплін у закладах післядипломної педагогічної освіти є одним із актуальних завдань в системі підвищення кваліфікації вчителів закладів загальної середньої освіти. Для організації цього процесу авторами статті було проаналізовано питання організації післядипломної педагогічної освіти вчителів, зокрема фахівців мистецької освітньої галузі, сучасні наукові розвідки й наявний досвід підвищення кваліфікації вчителів освітньої галузі «Мистецтво», а також розроблено модель формування медіаграмотності цих вчителів. Аналіз теоретико-методологічного підґрунтя моделі та її структури - мета статті. Формування медіаграмотності вчителів мистецьких дисциплін у закладах післядипломної педагогічної освіти розглядається як спеціально організований освітній процес, побудований на теоретичному підґрунті науково-методологічних підходів, здійснюється на основі використання доцільно відібраних форм, методів, засобів навчання, характерних для сучасної практики освіти дорослих, з урахуванням процесів інтенсивної медіатизації шкільної освіти та необхідності грамотного використання медіазасобів в освітньому процесі закладів загальної середньої освіти.