УМОВИ СІМЕЙНОГО ВИХОВАННЯ ЯК ПРИЧИНА ФОРМУВАННЯ СИНДРОМУ ГОСПІТАЛІЗМУ У ДІТЕЙ РАННЬОГО ВІКУ З ДИТЯЧИМ ЦЕРЕБРАЛЬНИМ ПАРАЛІЧЕМ - Сняткова, Тетяна (Професіоналізм педагога: теоретичні й методичні аспекти, 2022)
Стаття присвячена проблемі формування синдрому госпіталізму в дітей раннього віку з ДЦП, що виникає внаслідок тривалої розлуки з найближчими людьми, які їх доглядають. Причини виникнення госпіталізму в дітей раннього віку з ДЦП пов’язані з втратою емоційних зв’язків з матір’ю внаслідок тривалого лікування в медичних закладах; з умовами виховання в соціально неблагополучних сім’ях; з розміщенням в дитячих будинках. Емпірично досліджено стан нервово-психічного розвитку дітей раннього віку з ДЦП, доведено, що в дітей, які виховуються в сім’ї, порушені емоційна та моторна сфери розвитку. У дітей з ДЦП, які проживають в інтернатах, виявлено більше порушень, що вказують на синдром госпіталізму (відставання в моторному, мовленнєвому, емоційному розвитку, у соціальній взаємодії). Доведено обумовленість відставання в нервово-психічному розвитку у дітей з ДЦП умовами їх проживання і сімейного виховання.