РОЗВИТОК ЗВ’ЯЗНОГО МОВЛЕННЯ СТАРШИХ ДОШКІЛЬНИКІВ ЗАСОБАМИ ТЕАТРАЛІЗАЦІЇ - Колеснік, Катерина; Комарівська, Надія; Карук, Інна; Пахальчук, Наталя (Професіоналізм педагога: теоретичні й методичні аспекти, 2022)
У статті висвітлено питання розвитку зв’язного мовлення старших дошкільників засобами театралізації. Найважливішою умовою всебічного розвитку дітей є правильне формування мовлення. Рівень розвитку мовлення зумовлює можливості дитини в пізнанні навколишньої дійсності, визначає характер відносин з однолітками та дорослими, характеризує психічний розвиток. У статті розглянуто особливості трактування понять «зв’язне мовлення», «театралізована діяльність». У статті проаналізовано програму «Дитина»: підрозділи «Мовлення дитини» і «Театральна мозаїка». Встановлено, що перед вихователями закладів дошкільної освіти стоїть важливе завдання розвитку зв’язного мовлення в дітей на основі систематичного використання різних видів мовленнєвих ігор, театралізованих та режисерських ігор тощо. Аналіз отриманих у ході емпіричного дослідження результатів підтверджує, що театралізована діяльність позитивно впливає на формування моральних понять і уявлень дітей, на розвиток зв’язного мовлення. З’ясовано, що діти дошкільного віку в процесі театралізованої діяльності вчаться спілкуватися, вести діалог, керувати силою свого голосу, темпом мовлення, що відповідає дійовій особі.