ВИКОРИСТАННЯ ЦИФРОВИХ ОСВІТНІХ ТЕХНОЛОГІЙ У НАВЧАННІ ІНФОРМАТИКИ УЧНІВ ОСНОВНОЇ ШКОЛИ - Вакалюк, Тетяна; Морозов, Андрій; Антонюк, Дмитро; Марцева, Людмила (Професіоналізм педагога: теоретичні й методичні аспекти, 2022)
Використання власне цифрових технологій в різних галузях освіти на сьогоднішній день постає однією з найбільш важливих тенденцій розвитку освітнього процесу у світі. Такі технології дозволяють зробити навчальний процес якіснішим та цікавішим, адже використовуючи медіа- та інтерактивні засоби вчитель може зацікавити учнів, впроваджуючи різні методи роботи у класі: методу проектів, дослідницько-пошукової роботи, розвивальних навчальних ігор тощо. Саме тому у статті розглядаються можливості використання різних цифрових освітніх ресурсів у навчанні інформатики учнів основної школи. Наведено приклади використання хмарних сервісів Google (Google Docs, Google Sheet, Google Classrom, YouTube, Google Knol, Google Site тощо), хмаро орієнтованих систем управління навчанням (адже LMS мають усі основні функціональні можливості, що ставляться науковцями до навчального середовища закладу освіти), хмаро орієнтовані сервіси створення інтелектуальних карт, масові відкриті онлайн курси (адже вони надають можливість створення та ведення форуму зареєстрованих користувачів, де учні можуть спілкуватись та отримувати відповіді на свої запитання від вчителів або більш компетентних користувачів МВОК), спеціалізовані засоби для навчання інформатики: онлайн-компілятори, автоматизовані системи перевірки завдань з програмування (ALGOTESTER, NetOI Olympiad, Інтернет-портал e-olymp, адже за їх допомогою учні мають змогу самостійно розв’язувати задачі та готуватись до занять, а також перевіряти свої розв’язки без допомоги вчителя, порівнювати рівень своїх умінь з рівнем інших користувачів сайту, що, у свою чергу, стимулює до підвищення знань у даній галузі та сприяє розвитку самооцінки), ігри для вивчення мов програмування (CodeMonkey, СodeCombat, CODINGAME). Встановлено, що у процесі цифрової трансформації процесу навчання відбувається активне зацікавлення учнів, оскільки присутні актуальність і новизна змісту, наочність, розкриття значущості знань, ігрові технології, практичні роботи дослідницького характеру, проблемне навчання.