ОСОБЛИВОСТІ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ПОЧАТКОВОЇ ШКОЛИ ДО ФОРМУВАННЯ ТВОРЧИХ УМІНЬ МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ - Бондар, Юлія (Професіоналізм педагога: теоретичні й методичні аспекти, 2022)
У статті висвітлено особливості підготовки майбутніх учителів початкової школи до формування творчих умінь молодших школярів. Зауважено, що саме від професіоналізму, компетентності, рівня самоосвіти та проявів творчої активності вчителя залежить творчий розвиток учнів. Зокрема, в науковій роботі охарактеризовано компоненти змісту підготовки вчителя до педагогічної творчості. Встановлено, що проблемна лекція, міжпредметна лекція, лекція-діалог, лекція-дослідження сприяють розвитку творчої особистості педагога. Зосереджено увагу на семінарських та практичних заняттях, які мають спонукати студентів до творчого осмислення теоретичного матеріалу та пошукової діяльності. Запропоновано завдання нестандартного характеру, творчі прийоми, які варто використовувати в ході вивчення різних навчальних дисциплін. Позаудиторні заходи методичного спрямування визначено як важливий засіб розвитку в студентів педагогічного мислення, світогляду, уяви. Результати дослідження свідчать, що лише творчий вчитель, який прагне самовдосконалюватися, розвиватися, здатен виховати творчу особистість.