ПОРІВНЯЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ВИКЛАДАННЯ МАТЕМАТИКИ НА ФАКУЛЬТЕТАХ ЕКОНОМІКИ УНІВЕРСИТЕТІВ УКРАЇНИ ТА НІМЕЧЧИНИ - Сілічова, Тетяна; Дячек, Ольга; Железнякова, Еліна (Професіоналізм педагога: теоретичні й методичні аспекти, 2022)
У статті розглянута одна із найактуальніших проблем сучасної вищої освіти України: її конкурентоспроможність на ринку світових освітніх послуг. Наведено основні статистичні дані, щодо ситуації яка відбувається у навчальному просторі провідних країн світу, враховано також результат власного педагогічного досвіду для відповіді на одне із актуальних питань: «Чи відповідає рівень навчання у сучасних українських університетах рівню матеріалу, що пропонують провідні західні університети?» Для цього був проведеним порівняльний аналіз викладання математичних дисциплін на економічних факультетах у Харківському національному університеті ім. В.Н. Каразіна, та International University of Applied Science (Німеччина). У якості порівняння та для проведення більш незалежного від впливу зовнішніх умов оцінювання було обрано саме фундаментальні дисципліни математичного циклу: «Вища математика», «Теорія ймовірностей», «Математична статистика», та інші. Показано, що тенденція глобалізації, що спостерігається у всьому світи є розповсюдженою і на сучасну вищу освіту. Саме розвиток університетської освіти та її популяризація може вирішити численні проблеми із якими стикаються сьогодні багато країн світу, у тому числі достатня кількість розвинених країн. Дійсно, існують певні проблеми у цьому напрямку, та як було показано у статті, це стосується більш матеріально-технічного забезпечення університетів. Однак, якщо мова відбувається про викладання фундаментальних курсів, то ситуація є іншою. На прикладі проведеного порівняльного аналізу викладання математичних кусів на економічних факультетах України та Німеччини можна визначити, що не тільки вітчизняні курси не програють, а й навпаки за методикою викладання, та власною структурою є більш кращими ніж відповідні курси у німецькому університеті.