ОСОБЛИВОСТІ ВИКЛАДАННЯ ІНЖЕНЕРНОЇ ТА КОМП’ЮТЕРНОЇ ГРАФІКИ ДЛЯ ЗДОБУВАЧІВ ОСВІТИ МАТЕРІАЛОЗНАВЧОГО ПРОФІЛЮ У НТУ «ДНІПРОВСЬКА ПОЛІТЕХНІКА» - Пустовой, Дмитро; Мацюк, Ірина (Професіоналізм педагога: теоретичні й методичні аспекти, 2022)
Графічна підготовка студентів технічних напрямів становить основу інженерної освіти. Зміни у державних освітніх стандартах призвели до перегляду змісту та методики викладання даних навчальних дисциплін. Професійні компетенції багатьох дисциплін мають на увазі освоєння студентами засобів комп'ютерної графіки. В статті проаналізовано особливості викладання дисциплін «Інженерна графіка» та «Інформаційні системи в проектуванні, моделюванні та дизайні» здобувачам вищої освіти за спеціальністю 132 «Матеріалознавство». Розробка робочої програми дисципліни є важливою складовою навчального процесу. Викладання даних дисциплін орієнтоване на використання сучасних графічних редакторів та на формування професійних якостей майбутніх фахівців з матеріалознавства. При проведенні практичних занять у діяльність студента входить виконання завдання у ручному варіанті та подальше виконання креслень у системі автоматизованого проектування з використанням 2D та 3D моделювання. Даний підхід дозволяє сформувати у студентів просторову уяву, яка допоможе в освоєнні модулів навчальної дисципліни. Формування компетентностей щодо засобів зображення просторових форм на площині з використанням комп’ютерних технологій, що є фундаментом, на якому базуються основні правила виконання технічного креслення. Це є необхідним для кадрів з вищої освіти технічних спеціальностей, майбутні виробничі функції яких пов’язані з складанням конструкторської документації, яка повинна відповідати потребам виробництва. Очікувані результати навчання за цими дисциплінами забезпечують формування навичок та вмінь використання комп’ютерної техніки та сучасного програмного забезпечення під час розроблення нових та удосконалення існуючих технологій у матеріалознавстві.