НАВЧАЛЬНИЙ КУРС «ТЕОРІЯ ОСВІТОЛОГІЇ» В СИСТЕМІ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ ЗДОБУВАЧІВ ТРЕТЬОГО (ОСВІТНЬО-НАУКОВОГО) РІВНЯ ВИЩОЇ ОСВІТИ - Коркішко, Олена; Коркішко, Артем (Професіоналізм педагога: теоретичні й методичні аспекти, 2022)
У статті зазначено, що підготовка майбутніх викладачів, науковців (фахівців, здатних вчитися та навчати інших, проводити наукові дослідження тощо) у галузі вищої освіти є пріоритетним завданням закладів вищої освіти. Констатовано, що професійному становленню здобувачів третього освітнього (освітньо-наукового) рівня, умінню розв’язувати комплексні проблеми в галузі професійної та/чи дослідницько-інноваційної діяльності допомагає навчальна дисципліна «Теорія освітології», метою якої є забезпечувати поглиблену теоретичну підготовку щодо розуміння галузі освіти в її сталому розвитку та сприяти формуванню знань про здобутки та суперечності в теорії та практиці функціонування сучасних освітніх систем; розвиток професійної компетентності менеджерів освіти на основі вивчення освітології як галузі міждисциплінарного наукового знання. Зазначено, що під час ознайомлення з навчальною дисципліною «Теорія освітології» у здобувачів розширюються та поглиблюються теоретичні знання щодо освітології як галузі міждисциплінарного наукового знання; генезису поняття «освіта», основних характеристик та ознак сучасної освіти; едукології, освітознавства та освітології як новітніх інтегральних наук та досвіду їх застосування в системі освіти, зокрема й навчальній діяльностіь ЗВО; інноваційної освітньої діяльності, інноваційної політики ЗВО, особливостей здійснення інноваційної діяльності в реаліях сучасних суспільних трансформацій, стану та завдань інноваційної політики в системі освіти в Україні та ступеня її ефективності, формуються уявлення про становлення нового інтегрованого напряму осягнення освіти в контексті тенденцій сучасного цивілізаційного розвитку суспільства; освіти як галузі життєдіяльності людини і як соціального інституту; європейських стратегій розвитку освітніх систем; конкуренції та конкурентоспроможності освітніх систем тощо. Наведено приклади завдань практичних занять і самостійної роботи для засвоєння навчального матеріалу та поточного контролю. Підкреслено, що для організації навчання активно впроваджують поєднання традиційних та інтерактивних форм і методів навчання з використанням інноваційних технологій. Наголошено, що означений курс сприяє фундаменталізації знань, що забезпечує найвищий рівень теоретичних узагальнень і поширення їх під час вивчення фахових методик і спеціальних дисциплін, інтеграції, відповідно до свого предмету знань у філософські, соціологічні, педагогічні, психологічні науки.