СУЧАСНІ ІННОВАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ ЯК УМОВА ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ ВИХОВАТЕЛІВ ДО ФОРМУВАННЯ ЕКОЛОГІЧНО ДОЦІЛЬНОЇ ПОВЕДІНКИ ДОШКІЛЬНИКІВ - Іванчук, Сабіна (Професіоналізм педагога: теоретичні й методичні аспекти, 2022)
У статті розкрито особливості використання позааудиторних сучасних інноваційних форм, методів, засобів, технологій навчання, спрямованих на формування готовності майбутніх фахівців дошкільної освіти до оволодіння теоретико-практичним досвідом виховання екологічно доцільної поведінки дітей дошкільного віку. Визначено традиційні форми (екологічні свята, ігри, екологічні екскурсії, вікторини тощо) та інноваційні форми позааудиторної діяльності за трьома напрямами: мотиваційно-комунікаційні (екологічні тренінги, інтерактивні екологічні ігри, екологічні акції); інформаційно-когнітивні (екологічні експедиції, відвідування етно-екологічних експозицій); еколого-творчі (науковий гурток, волонтерська та природоохоронна діяльність, екологічні студії, еколого-педагогічні кемпінги, квести, майстер класи, флешмоби, дослідницькі та практико-зорінтовані проєкти на замовлення). Зазначено, що якість професійних знань і умінь досягається за умови визнання та опертя на унікальність суб’єктивного досвіду студента як важливого чинника саморозвитку та індивідуальної життєдіяльності у процесі навчання та у майбутній професії.