РОЗВИТОК ТВОРЧИХ ЗДІБНОСТЕЙ СТУДЕНТІВ ПІД ЧАС ВИВЧЕННЯ ІСТОРІЇ ПЕДАГОГІКИ У КОНТЕКСТІ ПІДГОТОВКИ ДО РОБОТИ З ОБДАРОВАНИМИ ДІТЬМИ - Демченко, Олена; Гавриленко, Тетяна; Коваль, Тетяна; Стахова, Інна (Професіоналізм педагога: теоретичні й методичні аспекти, 2022)
Статтю присвячено підготовці майбутніх педагогів до розвитку обдарованості дітей. Проаналізовано вимоги до особистості вчителя, завдяки сформованості яких він зможе виявляти потенційно обдарованих учнів і забезпечувати сприятливі умови для їх розвитку. Обдаровані діти є креативними, оригінальними особистостями, з нестандартним мисленням та схильними до дослідництва. Створити індивідуальну траєкторію для їхнього особистісного зростання зможе творчий, критично мислячий та інноваційний педагог. Розкрито особливості підготовки здобувачів вищої освіти до роботи з обдарованими дітьми, одним із завдань якої є розвиток у студентів творчих здібностей. Показано значення педагогічних дисциплін в употужненні творчого потенціалу майбутніх педагогів. Представлено методичні особливості та досвід розвитку творчих здібностей, креативного мислення студентів під час вивчення історії педагогіки. Презентовано послідовність використання й аналізу під час лекційних занять слайдів «загадок / підказок» з метою розвитку в студентів дивергентного мислення, педагогічної уяви, спостережливості та інтуїції.