CYFROWE MATERIAŁY EDUKACYJNE – PRZEGLĄD ŹRÓDEŁ - Gielarek-Gorczyca, Krystyna (Професіоналізм педагога: теоретичні й методичні аспекти, 2021)
Pandemia koronawirusa zmusiła systemy edukacyjne na całym świecie do oceny swoich osiągnięć w zakresie wdrażania cyfrowej edukacji. Ta sytuacja nie ominęła również Polski. Okazało się jednak, że nasze szkoły nie były przygotowane do podjęcia nauki w zdalnych warunkach. Napotkaliśmy na liczne problemy – logistyczne i merytoryczne. Najpoważniejszym jednak był brak lub nieznajomość cyfrowych materiałów edukacyjnych, co powodowało, że nauczyciele próbowali dokonać transmisji tradycyjnych metod nauczania do nowej rzeczywistości komunikacji w przestrzeni internetowej. Kolejne miesiące izolacji społecznej zmieniły jednak realia polskiej szkoły – zaczęto korzystać ze źródeł do tej pory niedocenionych oraz rozwijać istniejące już portale edukacyjne.