РОЗВИТОК УМІНЬ КРИТИЧНОГО МИСЛЕННЯ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ У СФЕРІ ПРОФЕСІЙНОЇ ОСВІТИ - Рукасова, Світлана (Професіоналізм педагога: теоретичні й методичні аспекти, 2020)
У статті порушено проблему розвитку вмінь критичного мислення в системі професійної освіти, актуальність якої підтверджено нагальними викликами сучасного суспільства: його інформатизацією та демократизацією. Здійснено аналіз широкого кола наукових вітчизняних і зарубіжних праць, які висвітлюють загальні питання розвитку критичного мислення суб’єктів освітнього процесу. Проведений аналіз дозволив уточнити сутність критичного мислення як типу мислення, який дозволяє майбутньому фахівцю аналізувати, оцінювати інформацію, отриману з різних джерел, та обирати власну позицію щодо цієї інформації, що дозволяє самостійно приймати рішення та діяти. З’ясовано, що критичне мислення характеризується ознаками суб’єктивності, прагматичності та рефлексивності, а його розвиток відбувається на основі традиційної для педагогічної науки технології, що передбачає три етапи: актуалізація знань, усвідомлення знань, осмислення (рефлексія). На кожному із цих етапів широко застосовуються інноваційні методи навчання: ділова гра, проблемна лекція, кейс-метод, інтерактивні методи (диспути, дискусії тощо).