ПЕДАГОГІЧНІ УМОВИ ВІЙСЬКОВО-ПРОФЕСІЙНОЇ ОРІЄНТАЦІЇ ЛІЦЕЇСТІВ ЗАКЛАДІВ СПЕЦІАЛІЗОВАНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ З ВІЙСЬКОВИМ ПРОФІЛЕМ - Ягупов, Василь; Єргідзей, Ксенія (Професіоналізм педагога: теоретичні й методичні аспекти, 2020)
Стаття присвячена актуальній проблемі: військово-професійній орієнтації ліцеїстів закладів спеціалізованої середньої освіти з військовим профілем. Опрацьовані результати узагальнення висновків наукових праць учених, які розв’язують проблему військово-професійної орієнтації юнаків. Визначено основні педагогічні умови військово-професійної орієнтації ліцеїстів, до яких слід віднести військово-патріотичне виховання юнаків, формування цінностей і мотивації майбутньої військово-професійної діяльності в ліцеїстів, а також формування культури навчально-пізнавальної діяльності вихованців ліцеїв. У статті означені необхідні складові патріотичного виховання ліцеїста, визначені його види та форми, які доцільно використовувати в сучасних умовах в ліцеях. Розглянуто, що цінності є ключовим чинником військово-професійної орієнтації ліцеїстів, які є підвалиною їхньої мотиваційної сфери щодо майбутньої військово-професійної кар’єри.