ПСИХОЛОГО-ПЕДАГОГІЧНІ НАПРЯМИ ОПТИМІЗАЦІЇ СОЦІАЛІЗАЦІЇ ДІТЕЙ ІЗ ПСИХОФІЗИЧНИМИ ПОРУШЕННЯМИ В ПРОЦЕСІ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ - Mamicheva, Olena; Tatianchykova, Iryna (Професіоналізм педагога: теоретичні й методичні аспекти, 2019)
Статтю присвячено визначенню напрямів оптимізації соціалізації дітей із  психофізичними порушеннями на стадії ранньої трудової підготовки в спеціальному навчальному закладі. Розкрито основні змістові лінії  здійснення корекційно-розвивальної роботи на зазначеній стадії, а також основні протиріччя, які гальмують подальшу професійну соціалізацію учнів. Акцентовано увагу на необхідність посилення профорієнтаційної роботи в спеціальній загальноосвітній школі; визначено основні її недоліки. Запропоновано напрями вдосконалення професійної підготовки учнів із психофізичними порушеннями. Професійне навчання розглянуто в контексті управління діяльністю школярів з оволодіння ними відповідними знаннями, уміннями й навичками, розвитку в них професійно важливих якостей. Розкрито основні ключові питання, які сприяють забезпеченню соціалізації  учнів у процесі професійної підготовки в спеціальному навчальному закладі.