ФОРМУВАННЯ ДУХОВНОЇ КУЛЬТУРИ МАЙБУТНЬОГО ВЧИТЕЛЯ ЧЕРЕЗ УЧАСТЬ У ВОЛОНТЕРСЬКОМУ РУСІ - Oliinyk, Olena; Makarova, Liubov; Klimova, Valentyna; Kabanova, Daria; Ryha, Halyna (Професіоналізм педагога: теоретичні й методичні аспекти, 2018)
Статтю присвячено актуальній проблемі формування духовної культури майбутніх учителів у системі вищої освіти, яка пов’язана із необхідністю забезпечення гуманістичного розвитку нашого суспільства та духовно-культурного відродження України. Автори наголошують, що моральна складова життєдіяльності громадянського суспільства посилюється в часи найбільшої загрози для країни в пропонують власний досвід формування ціннісної спрямованості здобувачів педагогічної освіти КЗ «Покровський педагогічний коледж» через залучення їх до волонтерської діяльності. Доведено, що активна участь у волонтерському русі, сприяє підвищенню показників розвитку до керування емоційно-почуттєвими станами та вміннями передавати свої емоційні стани дітям (під час безперервної педагогічної практики), створювати сприятливу емоційну атмосферу, коли здобувач освіти і діти переживають одні й ті самі позитивні почуття. На достатньо високому рівні розвинені готовність до самовдосконалення та самоконтролю, усвідомлення моральних і духовно-ціннісних орієнтацій.