ПЕДАГОГІЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ЯК ЗАСІБ ФОРМУВАННЯ МЕТОДИЧНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНЬОГО ВЧИТЕЛЯ - Ішутіна, Олена; Шаповалова, Єлизавета (Професіоналізм педагога: теоретичні й методичні аспекти, 2018)
У статті подано загальний аналіз педагогічного моделювання як засобу формування методичної компетентності майбутнього вчителя, розкрито деякі підходи до класифікації, представлено основні позиції застосування педагогічного моделювання в теорії та практиці професійної освіти вчителів. Доведено, що будь-яке моделювання передбачає використання абстрагування та ідеалізації (особливо це відноситься до моделювання складних педагогічних систем, поведінка яких залежить від великого числа взаємопов’язаних факторів різної природи). У педагогічному моделюванні найчастіше затребувані структурнофункціональні моделі, при проектуванні яких об’єкт розглядається як цілісна система, що включає складові частини, компоненти, елементи, підсистеми. Побудова такої моделі дозволяє отримати нову інформацію про поведінку об’єкта, виявити взаємозв’язки та закономірності, які не вдається виявити при інших способах аналізу. Студентам пропонувалось будувати моделі макро- й мікроструктури аспектних уроків та уроків зв’язного мовлення в різних класах. Моделюючи уроки мови, майбутні вчителі послуговувались засвоєними на заняттях із педагогіки, психології та лінгвометодики лінгвометодичними термінами-синонімами.