ҐЕНДЕРНІ ПІДХОДИ У ЗМІСТІ СУЧАСНОЇ УКРАЇНСЬКОЇ ДИТЯЧОЇ ЛІТЕРАТУРИ - Помирча, Світлана (Професіоналізм педагога: теоретичні й методичні аспекти, 2025)
У статті досліджено особливості застосування гендерних підходів у сучасній українській дитячій літературі та проаналізовано їхній вплив на формування уявлень учнів про соціальні ролі та гендерну культуру. Розглянуто теоретичні засади гендерної педагогіки та гендерних студій, а також способи їхнього відображення в художніх текстах для дітей. Особливу увагу приділено характеристиці образів персонажів, їхніх соціальних ролей, моделей поведінки та мовних особливостей у контексті подолання стереотипних уявлень про чоловічі й жіночі ролі. Проаналізовано потенціал сучасної української дитячої літератури для виховання толерантності, поваги до індивідуальності дитини та розвитку критичного мислення. Розглянуто можливості використання досліджуваних творів у навчальному процесі початкової школи, зокрема для реалізації завдань гендерної соціалізації та подолання гендерних стереотипів. Доведено, що сучасні українські письменники активно інтегрують у свої твори ідеї гендерної культури, що сприяє формуванню у молодших школярів свідомого та відповідального ставлення до соціальних ролей і взаємодії в суспільстві.