ФОРМУВАННЯ ПЕДАГОГІЧНОЇ РЕФЛЕКСІЇ В ПРОЦЕСІ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ДО ПРОФЕСІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - Плюхіна, Наталія; Фоменко, Олена; Головченко, Данило (Професіоналізм педагога: теоретичні й методичні аспекти, 2025)
У статті розкриваються теоретико-методологічні засади формування педагогічної рефлексії у процесі підготовки майбутніх учителів до професійної діяльності. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю підвищення якості педагогічної освіти в умовах компетентнісного та особистісно орієнтованого підходів, що потребують від сучасного вчителя високого рівня самосвідомості, аналітичного мислення та рефлексивних умінь. У роботі уточнено сутність поняття «педагогічна рефлексія» як багатовимірного феномена, що поєднує когнітивні, емоційно-ціннісні та поведінкові компоненти професійної свідомості. Рефлексія розглядається як механізм самоаналізу, оцінювання та регуляції педагогічної діяльності, який забезпечує готовність педагога до творчого вирішення професійних завдань та безперервного саморозвитку. Проаналізовано основні наукові підходи до трактування рефлексії вітчизняними та зарубіжними дослідниками, зокрема І. Зязюном, О. Савченко, І. Бехом, В. Сєріковим, Л. Виготським, Дж. Дьюї, Д. Шоном, К. Роджерсом. Обґрунтовано важливість створення педагогічних умов для розвитку рефлексивних умінь студентів, зокрема використання діалогових форм навчання. Показано, що розвиток педагогічної рефлексії сприяє переходу від репродуктивного до творчого стилю викладання, удосконаленню педагогічної взаємодії та зміцненню професійної ідентичності майбутнього вчителя.