ФОРМУВАННЯ КОМПЕТЕНТНОСТЕЙ СПЕЦІАЛЬНОСТІ А4.01 СЕРЕДНЯ ОСВІТА (УКРАЇНСЬКА МОВА І ЛІТЕРАТУРА) ЗДОБУВАЧІВ ПЕРШОГО (БАКАЛАВРСЬКОГО) РІВНЯ: МІЖДИСЦИПЛІНАРНИЙ ВЗАЄМОЗВʼЯЗОК І ВЗАЄМООБУМОВЛЕНІСТЬ ОСВІТНІХ КОМПОНЕНТІВ ЛІТЕРАТУРОЗНАВЧОГО І МОВОЗНАВЧОГО СПРЯМУВАН - Лисенко, Наталія; Рябініна, Ірина; Тендітна, Надія (Професіоналізм педагога: теоретичні й методичні аспекти, 2025)
Формування компетентностей через міждисциплінарний взаємозв’язок допомагає здобувачам набути навички, які є важливими для успішної кар’єри за спеціальністю А4.01 Середня освіта (Українська мова і література). Процес формування компетентностей сприяє розвитку особистості здобувача. У межах однієї освітньої програми завдяки міждисциплінарному підходу можна вивчати освітні компоненти літературознавчого й мовознавчого спрямування, зокрема «Вступ до літературознавства», «Історія української літератури», «Фольклор», «Україна у світовому літературному просторі», «Дитяча література», «Мовно-літературний аналіз тексту», «У світі сучасної підліткової літератури», «Література рідного краю», «Література початку ХХІ століття», «Вступ до мовознавства», «Сучасна українська літературна мова». У ході проведення дослідження зібрано та узагальнено теоретичний матеріал із досліджуваної теми; проаналізовано авторські методики та пропозиції міждисциплінарної взаємообумовленості; визначено особливості та переваги міждисциплінарності; виявлено спільне й відмінне в функціонуванні певних міждисциплінарних взаємозв’язків при вивченні конкретних освітніх літературознавчих і мовознавчих компонентів. Формування компетентностей спеціальності А4.01 Середня освіта (Українська мова і література) в закладах вищої освіти має стати важливим елементом сучасної освітньої практики, який у майбутньому матиме величезний вплив на розвиток особистості та суспільства в цілому.